Fordøjelsessystemet.

Fordøjelseskanalen strækker sig fra læberne til endetarmsåbningen, Den er i princippet et langt rør, hvis enkelte afsnit er specialiseret til hver deres funktion i fordøjelsesprocessen.

Føden formales og knuses i mindre dele af tænderne og tungen. Når føden er gennemtykket, sønderdelt og blandet med spyt fra de talrige små spytkirtler i mundslimhinden, skubber tungen den bagud mod svælget. Der er den eneste del af processen, vi kan styre bevidst. Resten af fordøjelsen foretages af kroppens bevidsthed. Fra svælget føres føden gennem spiserøret til mavesækken.

Mavesækken fungerer som midlertidigt depot for føden. Her blandes føden med mavesaften, der er en blanding af saltsyre, slim, et enzym, pepsin, samt vand og salte. Saltsyren dræber bakterierne i føden, så den bliver steril. Mavesækkens overflade er beskyttet mod den ætsende saltsyre af et sejt lag slim. Mavesækkens indhold af delvis fordøjet føde udtømmes efterhånden i små portioner gennem maveporten til tolvfingertarmen og videre gennem tyndtarmen.

Den væsentligste fordøjelse og optagelse af næringsstoffer sker i tyndtarmen. Tyndtarmens overflade er et kæmpeområde, der er specialiseret i fordøjelse. Den er et seks meter langt rør med en foldet overflade. Foldningen øger dens overflade ca. tre gange. Desuden er overfladen beklædt med tarmtrævler - ca.1 mm store udposninger, som yderligere giver en ti gange større overflade. Endelig er hver tarmcelle beklædt med små børstesøm - o,oo1 mm høje strukturer, som forøger overfladen tyve gange. På den måde er arealet af den samlede tyndtarmsslimhinde omkring 250 kv.m.

Den væsentligste fordøjelse og optagelse af næringsstoffer sker i tyndtarmen. Selve slimhinden afgiver en række enzymer, som nedbryder proteiner og kulhydrater. Den største mængde enzymer kommer fra bugspytkirtlen. Disse enzymer kan nedbryde både proteiner, kulhydrater og fedt. Leveren danner galdesekret, som udtømmes sammen med bugspyttet i tolvfingertarmen. Galdesekretet påvirker fødens fedtindhold, så det kan optages gennem tarmvæggen.

Fra tyndtarmen går føden videre til tyktarmen, hvor den opholder sig i en lændere periode for afgivelse af vand og luft og for til sidst som afføring at udstødes af kroppen igen.

 

Gå tilbage