Forplantningssystemet.

Forplantningen sikrer videreførelsen af menneskearten. Skønt vi ofte tager de to køn som givet, er det faktisk den største enkeltforskel på mennesker. Kvinden er biologisk tilpasset til at bære og føde børn, mens mænd i højere grad er bygget til gennem fysisk udfoldelse af skaffe føde og tryghed.

Ved befrugtningen bidrager hvert af de to køn med halvdelen af det genetiske materiale. Foreningen af generne sikrer fremkomsten af et nyt individ med sin egen genetiske opbygning. Denne genetiske variation giver afkommet egenskaber fra begge forældre, hvorved hver generation får mulighed til at udvikle bedre evner til at overleve og trives.

Befrugtningen kommer i stand gennem samleje. Hos mennesket er samlejet i langt højere grad end hos andre dyrearter et følelsesmæssigt forhold mellem to, end et middel til at føre slægten videre. Elskovsagten sker ikke uden en forudgående lyst, ligesom tilfredsstillelsen stimulerer til gentagelse.

De fysiologiske reaktioner ved samlejet er gennem de senere år blevet velundersøgte. Især hos manden følges den seksuelle ophidselse af opsvulmen af kønsorganet, medens kirtler fugter de kvindelige kønsorganer. Disse reaktioner udløses både af tankens og følelsernes bevidstheder samt af rygmarvsreflekser fra sanselegemer i de erogene zoner, dvs. af kroppens egen bevidsthed.